Artikelbild

Nybyggnation med toppmoderna och miljövänliga lösningar

Sveavägen 44 var, när det stod färdigt 1942, det mest rationella kontorshuset i Sverige. Byggna­den var unik bland annat tack vare de flexibla kontorsavdelningarna med flyttbara mellanväg­gar och glasväggar.

Nybyggnationen har lett till en hög grad av flexibilitet gällande kontorsstorlekar och användning. Fasaderna mot gata och gård har fått ett nytt och modernt utseende. Husets entrévåning har öppnats upp mot kvarteret utanför för att öka kopplingen mellan verksamheter inom huset och stadslivet utanför. Entrén finnas närmare Sveavägen/Tunnelgatan och är mer synlig från Kungsgatan, jämfört med ingången från det gamla kontorshuset.

Snabba fakta om Sveavägen 44:
30 000 kvm kontor
7 000 kvm butiker
4 200 kvm hotell
4 500 kvm bostäder

  • Bostadshuset, The Corner House, kommer att bestå av 52 lägenheter med inflyttning vid årsskiftet 2015/16. Läs mer på www.thecornerhouse.se
  • Hotellet Miss Clara by Nobis öppnade den 4 april 2014 och inrymmer 92 rum samt en restaurang.
  • Urban Delis hotell With har precis slagit upp portarna.

Energianvändningen på nya Sveavägen 44, jämfört med kontorshuset som fanns där innan, kommer att minskas med över 70 procent, till 35 kWh/m2. Det innebär ett minskat koldioxidutsläpp på ca 1 000 ton/år vilket motsvarar 900 dagliga tvåmilsresor med bil, dvs. 900 personer som pendlar till och från arbetet. Dagligen.