Artikelbild

En levande mötesplats och arbetsplats

Sveavägen 44 har blivit en levande mötesplats med butiker, hotell, restauranger och innovativa kontorskoncept. Här – mitt i city – möts både kollegor och boende. Här möts tillresta och förbipasserande och nu idéer och tankar. Meningen är att detta ska fortsätta och att Sveavägen 44 inte ska bli en anonym kontors­byggnad.

I april 2014 öppnade Nobiskoncernen ett nytt hotell med 92 rum, Miss Clara, i den äldre delen av kvarteret. Urban Deli har även öppnat restaurangverksamhet i gatuplanet. I kontorsdelen är e-handelsföretaget Klarna grannar med RaySearch, King Midasplayer, Arbetsgivarverket, SAP, Swedish Match och Fora.

A2 - Aktivitetsstyrd arbetsmiljö: Många olika arbetsmiljöer i samma lokal
Vi skapar förutsättningar för att stödja flexibla arbetssätt. Arbetsplatsen ska vara en yta som enkelt justeras i takt med att lokalbehoven förändras. Vi har skapat flexibla planlösningar så att kontoret enkelt kan möbleras om - istället för att byggas om - under tiden hyresgästen sitter i huset. Konceptet har vi valt att kalla aktivitetsstyrd arbetsmiljö eller A2.

Aktiviteter och trender
En arbetsdag består vanligtvis av en mängd olika aktiviteter som inte är optimala att genomföra vid traditionella skrivbord. Fundera på i vilken miljö du skulle vilja utföra dina aktiviteter. Ha sedan i åtanke att olika individer troligtvis vill utforma samma aktiviteter i olika miljöer och på olika platser. Med detta som bakgrund kan man konstatera att kontor behöver vara mer individanpassade och mindre generaliserade. Morgondagens kontor präglas av fyra trender:

  • Vi går från arbetsplats till mötesplats.
  • Allt blir trådlöst och information blir mer lättillgänglig.
  • Vi går från uppgift till projekt och vi behöver kunna förändra våra kontor för att hantera detta.
  • Arbete är inte kopplat till skrivbordet.